fejlecproba6Projektünk célcsoportját olyan pályakezdő segítő foglalkozású szakemberek képezik, akik az általuk felfedezett társadalmi problémákon kívánnak egy-egy szakmailag megalapozott beavatkozási terv mentén segíteni Gyergyószentmiklóson és Kolozsváron. A pályakezdő segítők beavatkozásait támogató projektünk részben tanácsadás és képzés révén, részben pedig pályázati háttér, ösztöndíjak és publikációs lehetőségek biztosítása révén segíti a hiánypótló ötletek gyakorlati megvalósulását. A megvalósuló 7 szociális beavatkozás eredményeképpen mintegy 71 általános iskolás, középiskolás, egyetemista, gyermekotthonban élő fiatal és pályakezdő szociális munkás érintett közvetetten, 5 pályakezdő szociális munkás fiatal, akik a beavatkozásokat vezetik, pedig közvetlenül.

év
fiatal szakember
támogatott program
résztvevő

 

Megvalósult programok

 

Jóval azelőtt, hogy kitört volna a botrány a tengeren túli illetve európai film-és színház világban, illetve még mielőtt elindult volna a #metoo mozgalom, végzős szociális munka szakos hallgatóként, államvizsga dolgozatom témájának a szexuális zaklatást választottam. Személyes élményeim jó alapot biztosítottak arra, hogy szakmai választ adjak a bennem felmerülő kérdésekre: ki zaklat, és kit zaklatnak? Hol történik a zaklatás? Hogyan éli meg az áldozat a történteket, milyen utóhatásai vannak? Mivel magyarázza az elkövető a tettét? Mit csinál, illetve mit nem csinál a tanú?

Kutatásomban, melyet 2017 tavaszán végeztem, közel 200 Kolozsváron tanuló egyetemista adott választ a kérdéseimre. Tudtam azt, hogy a munka itt nem állhat meg, így a kutatási eredmények alapján egy olyan videó sorozatot terveztem meg, amely fogódzót jelenthet az otthon biztonságából elkerülő egyetemista számára a szexuális zaklatással szemben.

Az állandó konfliktus jelenléte kedvezőtlen hatással van életünkre, mivel befolyással van mindennapjainkra és emiatt gyakran rossz lehet a közérzetünk. Konfliktusban állni egymással, főként olyan személyekkel, akikkel nap, mint nap kapcsolatba lépünk, együtt élünk, nyomasztó érzés, amely hosszú távon negatív hatást hordoz magában és rombolóan hat az egyén életére.

Az építő jellegű konfliktuskezelést nyitottság, rugalmasság és a másik fél iránti tisztelet jellemzi. A konfliktuskezelés az egyik legfontosabb társas készség, amely az érzelmi intelligencia egyik megnyilvánulása, melyet gyermekkortól kezdve tanulunk és gyakorlunk.

A gyerekek az intézménybe kerülésükkor hoznak magukkal egy átélt traumát, sérülést, ezen kívül pedig hozzák magukkal az otthon látott mintákat, megoldási stratégiákat, amelyek gyakran nem a jó módszert mutatták a problémák, konfliktusok megoldására.

Ezekkel a sérülésekkel és mintákkal kerülnek intézeti nevelésbe és épp úgy, ahogy bekerültek ezeket tovább is viszik az ott lévő kapcsolataikban. Nagyon sokszor elfojtják azt, amit otthon láttak, átéltek és ez az elfojtás az agresszió formáiban tör ki bennük. Az agresszió verbális formája is konfliktusokhoz vezet a konfliktusokat pedig sikertelen és eredménytelen módszerekkel próbálják megoldani. Ezért nem hibáztatható senki, mivel nincs új módszer a kezükben, amit használni tudnának, ezért a meglévőt alkalmazzák.

A gyermekjóléti intézmény serdülőivel végzett munka célja, hogy a tanácsadási munka folyamán növekedjen a csoportkohézió és a serdülők elsajátítsanak egy olyan konfliktuskezelési stratégiát, amely által könnyebben tudnak érvényesülni a gyerekotthon lakói között vagy akár az otthonon kívüli környezetben is. A célok között volt az is, hogy a serdülők csapatépítő feladatok által rájöjjenek arra, hogy képesek a közösen végzett munkára.

1. oldal / 2

Letölthető katalógusok

SocioStartUp katalogus 2017

SocioStartUp katalogus 2016

A SocioStartUp program támogatói:

communitas vizszintes

Een Helpende Hand Alapítvány

Jan Post Egyesület

 

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu