fejlecproba6Videósorozattal a szexuális zaklatás ellen

Jóval azelőtt, hogy kitört volna a botrány a tengeren túli illetve európai film-és színház világban, illetve még mielőtt elindult volna a #metoo mozgalom, végzős szociális munka szakos hallgatóként, államvizsga dolgozatom témájának a szexuális zaklatást választottam. Személyes élményeim jó alapot biztosítottak arra, hogy szakmai választ adjak a bennem felmerülő kérdésekre: ki zaklat, és kit zaklatnak? Hol történik a zaklatás? Hogyan éli meg az áldozat a történteket, milyen utóhatásai vannak? Mivel magyarázza az elkövető a tettét? Mit csinál, illetve mit nem csinál a tanú?

Kutatásomban, melyet 2017 tavaszán végeztem, közel 200 Kolozsváron tanuló egyetemista adott választ a kérdéseimre.

anika grafikon

Tudtam azt, hogy a munka itt nem állhat meg, így a kutatási eredmények alapján egy olyan videó sorozatot terveztem meg, amely fogódzót jelenthet az otthon biztonságából elkerülő egyetemista számára a szexuális zaklatással szemben. Azért választottam ezt a módszert beavatkozásként, mert így széles körben tudok segítséget nyújtani. A nyolc részből álló videó sorozat első részét forgattuk az év végén, melynek célja a szexuális zaklatás különböző formáinak felismerése, érzékenyítés a témában, és persze a prevenció.

A videó létrehozása lehetetlen lenne anélkül a szakmai csapat nélkül, akik vállalták, hogy kiállnak a szexuális zaklatás ellen, munkájukkal is elősegítve a pozitív irányba való elmozdulást. Köszönet ezért: Bagaméri Noéminek, Bethlendi Tamásnak, Köllő Ildikónak és Kőmíves Istvánnak. És persze Dániel Botondnak, aki nélkül az ötletem lehet, hogy csak ötlet marad!

anika forgatas

A videó sorozat bemutatása, célkitűzések és rövid leírások


I. rész: a szexuális zaklatás különböző formáinak felismerése.

A videó-sorozat első részében a szexuális zaklatás formáiról beszélnék, amelyeket önkéntes egyetemisták el is játszanának, illetve bemutatnának (személyes és online forma). Fontosnak tartom azt, hogy a néző ne csak hallja, hanem lássa is a zaklatási formákat, így inkább rögzül számára az információ, és amikor a való életben helyzetbe kerül, könnyen felismerhetővé válik számára a szexuális zaklatás.

II. rész: a jogi ismeretek bővítése a szexuális zaklatásról.

A videó-sorozat második részében a szexuális zaklatás jogi perspektíváiról beszélnék egy ügyvéddel, akivel a beszélgetés során a romániai törvénykezés, szexuális zaklatást érintő jogszabályairól beszélnénk. Mit tehetünk jogi úton, ha áldozatai voltunk a szexuális zaklatásnak, milyen konkrét lépéseket kell megtegyünk, milyen büntetési formái vannak a szexuális zaklatásnak, stb.

III. rész: önvédelmi eszközök, és azok használatának bemutatása, önvédelmi fogások tanulása.

A videó-sorozat harmadik részében olyan önvédelmi eszközöket, illetve egy harcművészetek területén jártas személy segítségével olyan fogásokat mutatnék be, amelyek szexuális zaklatás esetén az áldozat hasznára lehetnek. Ne csak a futás legyen a tarsolyában, ha baj van.

IV. rész: biztonsági pontok feltérképezése.

A videó-sorozat negyedik részében a nézőknek megtanítom, hogy mi az a szociális háló térkép, és miért van fontos szerepe szexuális zaklatás esetén (is). Miután elmagyarázom, közösen elkészítjük, mindenki a sajátját, ötleteket adva nekik, hogy miket írhatnak bele (család, egyház, oktatási intézmény, barátok, stb.)

V. rész: az elkövetők informálása/nevelése.

A videó-sorozat ötödik részében csak az elkövetőkkel foglalkoznék, közvetlenül, a feldolgozott témák viszont az áldozatoknak is fontosak. Elsősorban a beleegyezés fontosságáról beszélnék, a határokról, hogy mi az ami vicc, és mi az, ami már szexuális zaklatás, ilyenek. Érzékenyíteném őket a téma iránt.

VI. rész: a tanúk informálása a hatékony segítségnyújtás formáiról.

A videó-sorozat hatodik részében a szexuális zaklatás tanúival foglalkoznék, hiszen ők is igen fontos részét képezik a zaklatásnak. Mit tehet az, aki tanúja volt a szexuális zaklatásnak, akár szemtanúja, akár csak tudomása van ilyen esetről? Hogyan segíthet hatékonyan az áldozatnak?

VII. rész: a szexuális zaklatás rizikó-és védőfaktorainak feltérképezése.

A videó-sorozat hetedik részében a szexuális zaklatás rizikó-és védőfaktorait mutatnám be egy rendőr és egy pszichológus segítségével. Melyek azok a tényezők, amelyek megnövelik a szexuális zaklatásnak való kitettséget, melyek azok, amelyek megvédenek? Ebben a részben külön kihangsúlyoznám, hogy az áldozatot nem hibáztassuk.

VIII. rész: romániai szervezetek, egyesületek feltérképezése.

A videó-sorozat nyolcadik, és egyben utolsó részében, mintegy összegzésképpen azon romániai szervezeteket, egyesületeket mutatnám be, amelyek segítségül szolgálhatnak szexuális zaklatás esetén, és elérhetőek a főbb egyetemi városokban is.

A projekt a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont SocioStartUp programja keretében valósult meg, melynek támogatója az Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Sólyom Annamária, programvezető

Letölthető katalógusok

SocioStartUp katalogus 2017

SocioStartUp katalogus 2016

A SocioStartUp program támogatói:

communitas vizszintes

Een Helpende Hand Alapítvány

Jan Post Egyesület

 

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu