fejlecproba6Vállalkozásfejlesztési pályázati projekt indul

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, partnerségben a csíkszeredai Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetséggel elindította a „SPEED-Egy hatékony és fejlett gazdaságért (SPEED-Spre o Economie Eficientă și Dezvoltată)” elnevezésű projektjét. A projekt futamideje 36 hónap, összértéke 10.683.494,44 lej.

A projekt fő célja a Közép-romániai fejlesztési régióban élő lakosság életszínvonalának növelése, vállalkozói képességeinek fejlesztése, nem mezőgazdasági városi vállalkozások kialakítása, valamint tartós és minőségi munkahelyek megteremtése által.

A projekt keretében 360 személy vehet részt egy 40 órás elméleti és gyakorlati képzésben, és 36 üzleti terv részesülhet legtöbb 177.740 lej támogatásban a megvalósításhoz.

A gyergyószentmiklósi tájékoztató helyszíne és időpontja: Salamon Ernő Gimnázium Díszterme, 2017. február 27., 17 óra.

Fontosabb tevékenységek:

1. A lakosság tájékoztatása a projektről, a bekapcsolódás előnyeiről és lehetséges eredményeiről. Csoportos és egyéni tájékozató eseményeket szervezünk Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyékben, rajtuk legkevesebb 480 személy fog részt venni, megyénként legalább 30-an. A találkozások alkalmával, a jelenléti lapok kitöltésekor a résztvevők kifejezhetik érdeklődésük mértékét az elképzelés iránt. Az első tájékoztató rendezvényünket Székelyudvarhelyen tartjuk, 2018. február 8-án, 11 órai kezdettel. Színhelye a Hargita Business Center, II. Rákóczi Ferenc utca, 84. szám.
2. Egy szelekciós eljárás eredményeként kiválasztunk legkevesebb 360 olyan személyt, akinek szándékában van egy vállalkozás elindítása, és meghívjuk elméleti és gyakorlati képzésünkre. A képzésen résztvevők 60%-a munkanélküli vagy inaktív személy (például középiskolás, egyetemista vagy háztartásbeli), 40%-a rendelkezik munkahellyel, egyéni vállalkozó vagy üzletrésze van egy gazdasági társaságban. A képzések időtartama 40 óra, és körülbelül 8 napot fognak tartani. A képzések moduljai: Légy vállalkozó!, Vállalkozás indítása, Könyvvitel, Üzleti kommunikáció, Marketing, Üzleti tervezés, valamint Informatika. A záróvizsgán elért eredmények alapján, minden csoport első 10 helyezettjét prémiummal jutalmazzuk.
3. A képzés záróvizsgáján a vizsgázók egy általuk elkészített üzleti tervet mutatnak be, majd még egy hónap áll a rendelkezésükre, hogy azt tökéletesítsék. A továbbiakban a legjobb 36 üzleti terv elkészítője legtöbb 177.740 lej nagyságú de minimis jellegű támogatáshoz juthat üzleti terve megvalósításához.
4. Az üzleti tervek kivitelezése céljából a kedvezményezettek új vállalkozásokat hoznak létre (jogi formája lehet kft, egyéni vállalkozás, szövetkezet, egyesület stb.). A vállalkozás bármilyen engedélyezett termelési, szolgáltatói vagy kereskedelmi tevékenységet végezhet. Vállalnia kell két új munkahely létrehozását és azok megtartását. Olyan személy is létrehozhat új vállalkozást, aki a 31/1990-es törvény alapján létrehozott valamely gazdasági társaságban nem többségi tulajdonos. A vállalkozásokat városi székhellyel kell bejegyezni, a tulajdonosok viszont vidéki lakhelyűek is lehetnek.
5. A vállalkozások tulajdonosai két hónapos gyakorlaton fognak részt venni olyan egységeknél, amelyek tevékenysége megegyezik a vállalkozás tevékenységének tárgyával.
6. A vállalkozóknak szakmai támogatást, tanácsadást biztosítunk, és vállalkozásuk felügyeletben részesül, egészen a projekt befejezéséig (2020 decembere).
7. A létrehozott vállalkozások hálózatba szerveződnek, keretében morális támogatáshoz, tapasztalatcseréhez jutnak, közös marketing-stratégiákat léptethetnek életbe, de szoros és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat is kialakíthatnak egymás között.

A projekttel kapcsolatos részletes információkhoz a feltöltés alatt álló vallalkoznijo.ro, az intreprindereata.ro, a civitas.ro oldalakon, valamint az erre a célra létrehozandó közösségi oldalakon juthatnak hozzá az érdeklődők.
Arra kérjük, hogy hívják fel célközösségeik figyelmét, hogy forduljanak bizalommal hozzánk, mi segíthetünk álmaik megvalósításában!
Jelentkezni a Civitas Alapítvány és a Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség elérhetőségein lehet.

A projekt vezetői:
Kis Zoltán és Benedek Berta

Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért
535600-Székelyudvarhely
Solymossy utca, 29. szám, tel./fax: 0737-015484, 0266-218481
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.civitas.ro

Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség
530152 – Csíkszereda
Hargita utca, 95. szám, tel: 0735-156943 / 0735-156944
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.biichr.ro

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu