fejlecproba6Műhely az orvos-beteg kommunikáció javításáért

A romániai sajtóban gyakran olvasni olyan helyzetekről, amelyekben magyar anyanyelvű, román állampolgárok kellemetlen, botrányos, akár diszkriminatív helyzetekbe kerülnek egészségügyi problémáik rendezése során amiatt, mert nem beszélik vagy nem beszélik elég jól a román nyelvet. Elég, ha a legutóbbi elhíresült kolozsvári incidenst, az olasztelki kislány esetét említjük.

Projektünkben az ehhez hasonló esetek megelőzésére, javítására igyekeztünk egy módszert kialakítani és kivitelezni a Kolozsváron tanuló, többségi megyékből származó (Kovászna, Hargita) magyar egyetemisták körében. Projektünk általános értelembe vett célja tehát a nyelvi okok miatt kialakuló negatív egészségügyi kimenetek megelőzése, azaz annak prevenciója, hogy az egyetemisták esetleges egészségügyi problémái nyelvi okok miatt megoldatlanul maradjanak, vagy megoldásuk időben jelentősen elhúzódjon.

2016. május 15-én a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány székhelyén vette kezdetét az a 9 órás, intenzív műhelymunka, amelynek során egy pedagógus és egy szociális munkás vezetésével az egészségügyi jogok ismertetésével, ezen jogok érvényesítéséhez illeszkedő kommunikációs stratégiák, illetve szükséges román nyelvi fordulatok megfogalmazásával, kipróbálásával és elsajátításával foglalkoztunk. Olyan helyzetek kerültek szerepjátékok és beszélgetések során feldolgozásra, mint: hogyan hívjunk mentőt, milyen kérdésekre számíthatunk a mentésirányítótól, illetve egy sürgősségi ellátás során. Szó volt a gyógyszertári kommunikáció alapvető kérdéseiről, a családorvos váltásához, illetve a biztosítás rendezéséhez szükséges nyelvi fordulatokról és egyéb tudásanyagról, valamint különböző szakorvosoknál való román nyelvű kommunikációról.

A műhely során használt egyik módszer eredményeképpen, a műhely 15 résztvevője úgy távozott a szombati foglalkozás végén, hogy egy alig maréknyi nagyságú, saját készítésű S.O.S. kártyacsomagot vitt haza táskájában, amely a fenti helyzetekben szerinte hatékony román nyelvű kommunikációs formulákat és egyéb fontos jegyzeteket tartalmazta. Ez a kártyacsomó egyfajta meghosszabbítása a prevenciónak, hiszen ez egyrészt folytatható, bővíthető, másrészt az elkövetkezendő, hirtelen érkező román nyelvű orvosi helyzetekben hatékonyan felhasználható akár még másoknak való segítségnyújtás során is. Emellett a műhely másik eredménye, hogy míg az előfelmérés alapján a résztvevők egészségügyi jogokkal kapcsolatos ismeretei komoly hiányosságokat mutattak, addig a műhely végén újra elvégzett teszt eredményei alapján, ezek az ismeretbeli hiányok jelentősen csökkentek, alig fordultak elő.

orvos beteg workshop

A műhely eredményeire és tanulságaira építve szeretnénk ehhez hasonló műhelyeket még kivitelezni az egyetemisták körében, illetve kiterjeszteni többségi megyékben tanuló gimnazistákra is.

A műhely a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont SocioStartUp programja keretében valósult meg, melynek támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Letölthető katalógusok

SocioStartUp katalogus 2017

SocioStartUp katalogus 2016

A SocioStartUp program támogatói:

communitas vizszintes

Een Helpende Hand Alapítvány

Jan Post Egyesület

 

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu