fejlecproba6Mentálhigiénés, támogató csoport szociális munkások számára

A projekt általános célja a Kolozsváron dolgozó szociális munkások számára kezdeményezett mentálhigiénés, támogtató csoport lértehozása volt. Specifikus célkitűzéseim közé tartozott kiemelni a mentálhigiéné fontosságát, a szakmai kiégés megelőzését. Ez utóbbira pedig a szakmai identitás és a szakmai szociális háló megerősítésével kívántam hatni.

A tanácsadási beavatkozást csoportmódszer alkalmazásával vittem véghez. A csoportban főleg a feed back használata érvényesült az egyenrangú társak részéről, valamint a kölcsönös segítés, támogatás és a személyes identitás megerősödése.

 

[quote width="auto" align="none" border="COLOR" color="COLOR" title="résztvevő visszajelzése"]„Hasznos volt. Jó volt megbeszélni, átbeszélni különböző nehezebb, kényesebb témákat. Jó volt azt látni, ahogyan más szakemberek dolgoznak, bepillantást nyerni más szakterületre. Lendületet, lelkesedést, támaszt nyújtott.”[/quote]

 

Időkeretet és helyszínt illetően a találkozásaink az elején kéthetente, aztán hetente voltak megtartva a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány székhelyén (2016 áprlilisa és júniusa között). A találkozások időtartama minimum 1-1,5 (másfél) óra volt.

Eszközként strukturált gyakorlatokat használtam. Továbbá fontosnak tartottam az esetmegbeszélőket és a csoport által hozott tematikákat. Kiemelném a negyedik találkozónkat, amelynek célja többek között a bejárt szakmai életút áttekintése és identitásunk erősítése volt. Biztató volt látni, hogy a szociális munkások kortól, szakmában eltöltött évektől függetlenül, mind keresték azokat a képzéseket, fejlődési lehetőségeket, amelyek a jobb szakemberré válásukban segíthetik őket.

 

[quote width="auto" align="left" border="COLOR" color="COLOR" title="résztvevő visszajelzése"]"Szerettem, hogy tartalmas volt. Minden egyes alkalommal volt valami, ami elgondolkoztatott vagy megérintett. Voltak hasznos tanácsok, amit a későbbi munkámba beépíthetek. Azt is szerettem, hogy mindenki aktívan részt vett benne. Jó volt a hangulat, és azt sem bantam, ha nem tartottuk az időkeretet."[/quote]

 

Úgy gondolom a csoport segített ezeknek a szociális munkásoknak a szakmai identitásuk megőrzésében, esetleg annak megerősítésében. A találkozások alatt hangsúlyozott szerepet kapott a szociális munka és szociális munkás létének szükségessége, a saját szakmai énünk megerősítése és a kollegák támogató hálózatának ereje.

Továbbá fontos megemlíteni azt, hogy a csoport kapcsolódási pontként szolgált számukra a szakmában dolgozó hasonló nehézségekkel küzdő szakemberekkel, abban segítette őket, hogy elkezdjenek együtt gondolkodni. Elkezdődött egy szakmai szociális háló kialakítása, aminek a bővítését és továbbvitelét minden csoporttag feladataként élte meg.

Deák Enikő, szociális munkás, programvezető

Letölthető katalógusok

SocioStartUp katalogus 2017

SocioStartUp katalogus 2016

A SocioStartUp program támogatói:

communitas vizszintes

Een Helpende Hand Alapítvány

Jan Post Egyesület

 

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu