Élmény Alap: gyergyószentmiklósi fiatalok projektjeit támogatják

Élmény Alap: gyergyószentmiklósi fiatalok projektjeit támogatják

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont az Élmény Alap segítségével újabb pályázatot hirdet gyergyószentmiklósi magánszemélyek, csoportok számára. Dániel Botond, a központ vezetője ismertette a tudnivalókat, mellette pedig az első kiíráson támogatott Bakos Anikó ökológus is beszámolt tapasztalatairól.

Az Élmény Alap ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy a támogatottak is felajánlanak valamit a közösségnek. Bakos Anikó frissen végzett ökológus a tavaszi kiíráson nyert ösztöndíjából határozókönyveket, felszereléseket vásárolt, illetve gyerekeket vitt kirándulni. „Nagyon fontosnak tartom a flóra-fauna megismertetését a gyerekekkel illetve, hogy felismerjék milyen értékes helyen élünk, és találkozzanak a természet felfedezésének élményével.

A gyakorlati tapasztalatok mindennél többet jelentenek. Manapság a gyerekeket túlterhelik az iskolában, nem jut elég energia és idő a személyes felfedezésekre, én ezt a hiányt igyekeztem pótolni – számolt be Bakos Anikó, aki célja elérésére a kirándulást tartotta a leghatékonyabbnak. A Szent Anna Gyermekotthonban élő gyerekekkel, az óvodás és kisiskolásokkal a Csiky-kertbe látogattak, ahol rovarokkal, gombákkal, növényekkel ismerkedtek egy séta keretében. A nagyobbakkal pedig a Szent Anna kápolnához kirándultak. „A gyerekek meglepően nagy érdeklődést mutattak a pókok iránt, illetve ügyeskedtek a határozókönyvek használata terén is” – osztotta meg tapasztalatát Anikó, hozzátéve, hogy folytatni kívánja a kirándulások szervezését, a fiatalok számára is szeretne élményeket nyújtani.

Tudnivalók az őszi kiírásról

„Az Élmény Alap célja a gyergyói fiatalok támogatása abban, hogy aktív élményekben részesüljenek a természetben és emberi közösségekben. Fontos, hogy fejlődjön kezdeményező készségük, közösségi gondolkodásuk, megtapasztalják a tanulás- és tehetségük kibontakoztatásának örömét. Ennek érdekében támogatjuk a fiatalok kezdeményezéseinek megvalósulását, szervezünk és támogatunk oktatási, személyiség- és közösségfejlesztő programokat, illetve alkalmi ösztöndíj-támogatást biztosítunk tehetséges fiataloknak – ismertette a központ vezetője.

Akárcsak tavasszal, az őszi kiíráson is ifjúsági kezdeményezések megvalósítására és egyéni ösztöndíjak elnyerésére lehet pályázni. A tavaszról megmaradt keretösszeg 8500 lej, 5000 lej jut kezdeményezésekre és 3500 lej ösztöndíjakra. E kiírás elsősorban 14-25 év közötti fiataloknak szól – magánszemélyeknek és csoportoknak. A programok megvalósulási ideje a 2018-as év, illetve a 2019-es év első féléve.

Jó tudni, hogy a pályázók számára november 3-án egész napos felkészítőt, pályázatíró képzést tartanak. A pályázatokat elektronikus formában november 22-ig kell beküldeni. A pályázók a tervek szerint az idei városnapokon személyesen is bemutatják pályázataikat a kuratórium tagjainak és szintén a december eleji városnapokon hirdetik ki a nyerteseket is. A részletes kiírás és az űrlapok október 22-től lesznek elérhetők az Élmény Alap honlapján.

Baricz-Tamás Imola, 2018. október 17.
székelyhon.ro