Fessünk álmokat! (2019)

Gyerekekkel és felnőttekkel telt meg a sikátor a 2019-es Fessünk Álmokat Programon. A cél megfogalmazni és megjeleníteni családok jövőképét. A csoportmunkában 5 család összesen 7 felnőtt és 9 gyermek vett részt.

A csoportmunka kihívása volt, hogy gyerekek és szülők a műhelymunkák során egységes gyakorlatok mentén dolgozzanak és fogalmazzanak meg álmokat. A gyerekeknél megfogalmazódott álmok és célok itt újra a „mi leszek, ha nagy leszek?” kérdés köré fonódtak. Megjelent a fényképész, a futballista és a „ha nagy leszek lesz egy lovam, kertem…stb” álmok is. A csoportmunkát átszőtte a gyerekek és szülők közötti kiegyensúlyozott kapcsolat. Egy kedves jelenete a gyakorlatnak, amikor apa és fia az Arc mozaik című feladatnál egymástól függetlenül, külön térben dolgozva hasonló szimbólumokkal rakta ki arcképét, a végén pedig meglepődve nézték a hasonlóságot.

fessunkalmokat 2019 1

A felnőttek csoportjában mélyebb gondolatok mentén fogalmazódtak meg a jövőtervek. A teljes csoportot megmozgató jövőkép az, hogy lássák felnőni gyermekeiket és tapasztalhassák meg azt, hogy milyen érzés nagyszülővé válni. Egy másik jellemző jövőkép a természetközeliségben élni: „legyen kis házunk nagy kerttel”. Ez a két fő pillér, amelyre feltűzdeltünk más fontos terveket, mint amilyen a szakmai fejlődés vagy a közösségi fejlődés. Az egyéni jövőkép mellett folyamatosan megjelent a pozitív közösségi változás igénye. Az „én” és a „mi” közötti kapcsolat jelentős volt a csoportban. Az előző évek munkáiban ez nem jelenik meg. Ott leginkább az egyéni fejlődés van előtérben. A résztvevő felnőttek számára a közösségi szinten történő fejlődés, az ezen való közös munka mint cél, erős motívum volt.

fessunkalmokat 2019 2

A fal tervének elkészítésénél sokat jelentettek azok a kulcsszavak, melyekről azt gondoltuk, hogy mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy elérjük a megfogalmazott álmainkat. Leggyakrabban megjelenők ezek közül: a kitartás, hit, társ, felelősség, bizalom, szeretet, nyitottság, tanulás, erő, elköteleződés. Ezekből kiindulva született meg a fal végleges terve, egy fonal sző át, jelképezve azt, hogy minden mindennel kapcsolatban, hálózatban van.

fessunkalmokat 2019 3

A fal egy történetet követ, amelynek első pontján a személyes fejlődés jelenik meg, szimbólumokkal ábrázolva. Ezt követi két gyűrű, jelképezve azt, hogy az elköteleződés valaki mellett egy olyan lépés, amely egy teljesen új utat nyit meg előttünk. A csoport számára a házasságkötés sorsfordító, lendületet adó lépés volt. A hálóba bele vannak szőve a gyerekek álmai, a Biblia, mint egy központi és fontos erőforrás a mindennapokban. Megjelenik középen, központi elemként a természetközeliség, ezt követi egy óra, amely az idővel való gazdálkodást és megfelelő felhasználását szimbolizálja. A fal végén pedig megjelenik a halálig való tanulás szimbóluma, majd a legfőbb cél: a nagycsalád, ahol nagyszülők, gyerekek és unokák együtt vannak.

A fal egy része a kis gyerekek munkáját őrzi, ezzel együtt teljes és adja át a kisgyerekes családok igazi hangulatát.

A Fessünk Álmokat program támogatói az Een Helpende Hand Alapítvány, a Jan Post Egyesület, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

drd. Fodor Rita, programfelelős

Our Mission

The Community Resource Centre in Gheorgheni provides professional resources to guide and support the actors of the social welfare system (organizations, professionals, students) to contribute to the development of social services in Gheorgheni.

Founders

The Community Resource Center in Gheorgheni is founded and operated by the Workshop Association (Asociatia Atelier, Műhely Egyesület) and the Association for the Youth Center in Gheorgheni

Our Sponsors

  • Harghita County Council
  • Communitas Foundation

Other sponsors

Contact Us

Program coordinator:
Dániel Botond, PhD

535500 Gheorgheni,
cart. Bucin 12/B/32
Tel: 004.740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top