fejlecproba6Adománygyűjtés a Gyergyói Szociális Erőforrásközpont szakkönyvtárának létrehozásáért

konyvtar konyvekA gyergyószentmiklósi Műhely Egyesület az általa működtetett Szociális Erőforrásközpont keretében egy szakkönyvtárat kíván létrehozni a gyergyói térségben élő és dolgozó segítő szakemberek (szociális munkások, pszichológusok, gyógypedagógusok, nevelési tanácsadók, stb) és segítő szakembernek képződő egyetemisták számára, kiemelten a gyergyószentmiklósi szociális munka szakos távoktatásos csoport számára. Jelen felhívásban a szakkönyvtár létrehozása érdekében keresünk támogatókat.

Mi a Műhely Egyesület célja?
A Műhely Egyesület célja, hogy segítse a gyergyói térség szociális hálójának fejlődését, a szociális szolgáltatók együttműködését, a segítő szakmákban képződő és dolgozó gyergyói fiatalok szakmai fejlődését, valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem szociális munka szakos kihelyezett tagozatának létrejöttét a városban.

Mi a Szociális Erőforrásközpont?
Az egyesület egy szociális erőforrásközpontot szeretne létrehozni, amely a térség szociális szolgáltatásai és segítő szakemberei számára biztosít erőforrásokat (információkat, szaktudáshoz való hozzáférést, képzéseket). A központ eddig térben konkrétan nem létezett, az egyesület programjaként működött. Az elmúlt időszakban, a program keretében sikerült létrehozni a Gyergyói Szociális Szolgáltatások címlistáját, a Gyergyói Szociális Szolgáltatások Katalógusát, a szociális szolgáltatók, valamint a segítő szakemberek levelezőlistáját és néhány szociális kerekasztalt is szerveztünk. A programot fiatal segítő szakemberekből álló önkéntesek működtetik, koordinátora dr. Dániel Botond szociológus.
A szakkönyvtár létrehozása egyben az Erőforrásközpont fizikai értelemben vett létrehozását is fogja jelenteni.

Mi a szakkönyvtár célja?
A szakkönyvtár célja, hogy a gyergyói segítő szakemberek és segítő szakmákban képződő egyetemisták számára hozzáférést biztosítson szakkönyvekhez, szakfolyóiratokhoz. Gyergyószentmiklóson jelenleg 35 szociális szolgáltatás működik, a segítő foglalkozásúak levelezőlistájára 39 személy van feliratkozva, a szociális munka szakos távoktatásos csoportban jelenleg 18 személy tanul.

Hol és mikor lesz elérhető a könyvtár?
A könyvtár a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánia egyik termében lesz berendezve, az érdeklődők heti két órás nyitvatartás során használhatják kölcsönzésre, vagy olvasásra. A könyvtár nyitvatartását, a kölcsönzést és a nyilvántartások vezetését önkéntesek biztosítják.

Milyen könyvekkel indul a könyvtár?
A kezdeti állomány 11 különböző könyvet és folyóiratot, összesen 37 kötetet tartalmaz. A könyvek és folyóiratok listája:

 

konyvtar teremMire gyűjtünk?
A könyvtár helyszínéül szolgáló termet használatba kaptuk a Szent István Plébániától, azonban a berendezéséről és szakkönyvekkel való ellátásáról mi kell gondoskodnunk. A terembe a könyvek tárolására alkalmas (polcos, zárható) szekrényt, illetve egy olvasóasztalt szeretnénk elhelyezni. Piackutatásunk alapján a szekrényt és az asztalt összesen körülbelül 800-900 lejből meg tudnánk vásárolni.

Hogyan segíthet?
Jelen adománygyűjtés keretében a bútorok árára gyűjtünk, de szívesen fogadunk szakkönyveket és bútort (szekrényt, asztalt) is.
Kérjük mindazokat, akik segíteni szeretnének, hogy vegyék fel a kapcsolatot Dániel Botond programfelelőssel (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0740053604).

Minden adományt nyilvánossá teszünk egyesületünk honlapján (hacsak valaki külön nem kéri a névtelenséget) és az adományokkal pontosan elszámolunk.

 

Szakkönyvek listája

Májusi nyitvatartás

Május hónapban a könyvtár a következő program szerint lesz nyitva: 

12. péntek 15:00-16:00
15. hétfő 15:00-16:00
22. hétfő 15:00-16:00
30. kedd 15:00-16:00

 

Délelőtt Mihálydeák Orsolya, délután Mezei Annamária biztosítja a nyitvatartást.

A szakkönyvtár idei főtámogatója:

communitas vizszintes

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu