fejlecproba6Pályaválasztás másképp

Fiataloknak szóló újabb szakmai programot szervezett a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület. Szeptember 22-én délután a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében pályaorientációval kapcsolatos előadásokat hallgathattak a középiskolás diákok.

Két előadást tartottunk, az elsőt Jánosi-Rekeczki Katalin nevelési tanácsadó, a másodikat Dániel Botond szociológus, az Erőforrásközpont vezetője. Jánosi-Rekeczki Katalin elsősorban a pályaválasztás, a pályaérettség és az önismeret fontosságáról beszélt, de részletesen ismertette a serdülőkori lelki működés jellemzőit is. Dániel Botond előadásában pedig arra fektette a hangsúlyt, hogy megmutassa milyen erőforrásokat lehet gyűjteni az egyetemi évek alatt annak érdekében, hogy utána a fiatal végzettek sikeresen el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

palyavalasztas maskepp 03

Jánosi-Rekeczki Katalin tapasztalatából tudható, hogy a fiataloknak nincs merszük elindulni az általuk kinézett úton, attól tartva, hogy nem fognak érvényesülni. Ezért mindkét előadásnak az volt a célja, hogy megerősítést nyújtson a fiataloknak. Bátorítsa őket a továbbtanulási döntés meghozatalában és rámutasson azokra az erőforrásokra, amelyeket egyetemi évek alatt majd megszerezhetnek.

Az előadás során ehhez számos saját példát és Pierre Bourdieu francia szociológus tőketípusok modelljét használtuk. Útravalóképpen, saját tapasztalatainkra és szociológiai tudásunk alapján a következő gondolatokat fogalmaztuk meg a továbbtanulást tervező fiatalok számára: "Legyenek jó kérdéseid, nézz a dolgok mögé, keress, keresgélj, figyelj!", "Gyűjts információt!", "Tanulj tudatosan, keresd a fejlődési lehetőségeket!", "Keress társakat!", "Építs (nyerő-nyerő) kapcsolatokat!", "Légy jó magadhoz!", "Tartsd számon az erőforrásaidat!".

 

Fényképek

Sajtóvisszhang

Kiemelt események

2018. június 2. - Tavaszi Szakmai Nap
2018. augusztus 17-22. - Fessünk álmokat - falfestés
2018. szeptember - Egyetemisták Műhelytábora
2018. szeptember 22. - IV. Gyergyói Diákkonferencia


2017. augusztus 21. - Szakmai nap az Egri Roma Szakkollégiummal
2017. szeptember 23. - III. Gyergyói Diákkonferencia
2017. szeptember 30. - Tanévnyitó szakmai nap2016. március 30. - A szociális munka napja
2016. május 28. - Drogfórum 2016
2016. szeptember 24. - II. Gyergyói Diákkonferencia
2016. október 7-9. - V. Gyergyói Mentálhigiénés Napok

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu