fejlecproba6A pályaválasztás nehézsége és szépsége

A gyergyószentmiklósi örmény közösség úgy véli, a térségnek kell fejlődnie ahhoz, hogy az örménység is fejlődhessen.

Összességében a Gyergyói-medence fiatalságnak kell segíteni például a pályaválasztásban, egészséges életmód felé irányítani annak érdekében, hogy az örmény gyökerű ifjak is fejlődő élettérben leljenek itthon otthonra. Az augusztusi vezetőképzést követően hamarosan újabb két esemény szolgálja ezt a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében.

eredmenyek pa 8 b

Pályaválasztás másképpen – ezt a címet viseli az a csütörtöki, szeptember 22-ei esemény, amely 17 órától a Salamon Ernő Gimnáziumban kezdődik. Rekeczki Katalin nevelési tanácsadó és Dániel Botond szociológus, a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont vezetője osztja meg tudását a pályaválasztás kapcsán bárkivel, de főként a gyergyószéki 10., 11. és 12. osztályos tanulókkal. Pályaválasztás, pályaérettség, önismeret fontossága képezi majd a nevelési tanácsadó előadásának gerincét.

Rekeczki Katalin kutatásainak részét képezi a pályaválasztást befolyásoló tényezők, a szülők hatása a fiatal orientációjára. Ebből is kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Dániel Botond arra hívja fel a figyelmet, hogy nem vagy egyedül.

„A szakirodalom szerint a pályaválasztáshoz három dolog kell: az első az önismeret, a második a szakma ismerete, a harmadik pedig a piac és oktatási rendszerek ismerete. Ezeket viszont nem ismeri a pályaválasztás előtt álló tizenéves” – fogalmazott Dániel Botond. Elmondta azt is, hogy az iskolákban a nevelési tanácsadók próbálnak mindhárom szegmensre hangsúlyt fektetni, leginkább az önismeretre.

Rekeczki Katalin tapasztalatából tudható, hogy a fiataloknak nincs merszük elindulni az általuk kinézett úton, attól tartva, hogy nem fognak érvényesülni. Ezért feladata a szociológusnak az erőforrásokra is rávilágítani, növelni a bátorságukat. „Nem halat adunk, horgászni tanítjuk. Átadjuk természetesen a saját tapasztalatainkat, de azt is meg akarjuk tanítani, hogy mire kell figyelniük: gyűjtsék az információkat, céltudatosan tanuljanak, építsék a kapcsolatokat. Tehát ők maguk gyűjtsék össze az erőforrásaikat az egyetemi évek alatt” – mondta Dániel Botond. Meglátása szerint ha a javaslatokat követik a fiatalok, akkor az egyetemi diploma mellett egy tekintélyes információcsomaggal és kapcsolatrendszerrel is rendelkezni fognak.

Szintén a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület programja egy barátságos kosármeccs szeptember 24-én, szombaton 10 órától a sportiskola tornatermében. Mert ép lélek csak ép testben lehet,vélik a szervezők.

Olyan fiatalokat várnak, akik szeretnék kipróbálni a kosarazást, magukkal hívnak 5–7 barátot – ez a feltétele a barátságos meccsek megtartásának, a közös, testedző szabadidő-eltöltésnek, amelynek zárórendezvénye egy közös bográcsozás. Előzetes bejelentkezésre Kulcsár Petra Facebook-oldalán van lehetőség.

Székelyhon.ro - 2016. szeptember 21.
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/a-palyavalasztas-nehezsege-es-szepsege

Kiemelt események

2018. június 2. - Tavaszi Szakmai Nap
2018. augusztus 17-22. - Fessünk álmokat - falfestés
2018. szeptember - Egyetemisták Műhelytábora
2018. szeptember 22. - IV. Gyergyói Diákkonferencia


2017. augusztus 21. - Szakmai nap az Egri Roma Szakkollégiummal
2017. szeptember 23. - III. Gyergyói Diákkonferencia
2017. szeptember 30. - Tanévnyitó szakmai nap2016. március 30. - A szociális munka napja
2016. május 28. - Drogfórum 2016
2016. szeptember 24. - II. Gyergyói Diákkonferencia
2016. október 7-9. - V. Gyergyói Mentálhigiénés Napok

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu