fejlecproba6


Csapatépítés és stratégiatervezés a Salamon Ernő Diáktanácsban

A Salamon Ernő Gimnázium Diáktanácsa már az erdélyi magyar diákmozgalom első éveiben megszületett, így jövőre ünnepli 25 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból erősebbre szeretnénk fűzni az elmúlt 25 év diáktanácsosai és a jelenlegi diáktanácsosok közötti kapcsolatokat, hogy egyre több segítő szándékú egykori diáktanácsos ajánlja fel támogatását, munkáját. Hosszú távú célunk, hogy egy színvonalas ünnepségsorozatot szervezzünk az évforduló alkalmából.

Ennek első lépéseként, képzésekkel segítjük a jelenlegi diáktanácsosokat. November és december folyamán, műhelymunkákat szerveztünk számukra, részvételükkel, segítségükkel. A műhelymunkákra az iskolában került sor. A felkért előadók a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont munkatársai voltak: dr. Dániel Botond, szociológus, ifjúságsegítő, aki maga is a diáktanács egykori elnöke volt, illetve drd. Fodor Rita, szociális munkás.

Időgazdálkodás műhely a BBTE Szociológia és Szociális munka karán

Egy tanóra utáni beszélgetés során merült fel az elsőéves szociális munka hallgatók részéről az igény, hogy milyen jó lenne, ha jobban be tudnák osztani az idejüket. Amikor az az ötletünk támadt, hogy megismételhetnénk a szeptemberi időgazdálkodás műhelyt, amelyben az időgazdálkodás néhány elméleti eleméről, tippekről és saját tapasztalatokról beszéltünk.

A műhelyt 2017. november 23-án tartottuk a BBTE Szociológia és Szociális Munka karon, elsőéves szociális munka, szociológia, emberi erőforrás menedzsment és antropológia szakos hallgatók részvételével.

Időgazdálkodás műhely az MCC középiskolás programjában

Mire elég 24 óra? címmel tartottunk időgazdálkodás műhelyt középiskolásoknak a Mathias Corvinus Collegium Erdélyi Középiskolás Programjának keretében. A szeptemberi KP-Szombatot Székelyudvarhelyen szervezték, délelőtt biztonságpolitikai témában hallgathattak előadást a középiskolások, délután pedig párhuzamosan két műhely zajlott, egy pénzügyi és egy időgazdálkodásról szóló. Utóbbit dr. Dániel Botond, szociológus, az Erőforrásközpont vezetője tartotta, elsősorban saját időgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatait megosztva.

Önéletrajzírás, pályázatírás képzés a magyarörmény fiatalok táborában

Immár negyedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia ifjúsági vezetőképző táborát. A rendezvényre 2017. augusztus 9-14. között került sor, mintegy 30 fiatal, kísérőik és meghívott előadók részvételével. A tábor célja elsősorban az, hogy kiképezzék a fiatalokat arra, hogy helyi ifjúsági közösségeiket szervezzék, vezessék, továbbá jó példák segítségével megmutatni azt, hogy itthon, a szülőföldön is lehet boldogulni.

A táborban a közösség- és kapcsolatépítést elősegítő eseményei (ismerkedések, kirándulások, szabadidős programok) mellett sor került intézménylátogatásokra, valamint képzésekre is. Az intézménylátogatások célja a sikeres minták bemutatása volt, legyen szó családi vállalkozásokról, nagyobb vállalatokról (gyár, pékség), vagy sikeresen működő közintézményekről. A képzési részben idén az önéletrajzírás, valamint a pályázatírás volt a két fő téma, mindkét modult az Erőforrásközpont ifjúsági képzési programjának előadója, az erőforrásközpont vezetője, dr. Dániel Botond tartotta.

Vezetőképzés 2017

A BBTE Politikatudományi Intézetének magyar tagozata május 26-28. között szervezte meg a középiskolásoknak szóló vezetőképzést, immár negyedik alkalommal.

A képzés célja az, hogy a résztvevők használható, gyakorlati ismereteket szerezzenek, amelyeket szervezetük tevékenységeiben alkalmazhatnak. Az előadások és a gyakorlati foglalkozások lehetőséget teremtenek a szakmai fejlődésre, a vezetési és irányítási stratégiák átgondolására, továbbá ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. A képzés felépítése az előző évhez hasonló volt, a fő témák a leadership, a vezetői önismeret voltak, szó volt a diáktanácsok szerepéről az iskolában, valamint egy műhelymunkára is sor került, amelyen a résztvevők a diáktanácsok problémáiról beszélgettek.

Pályaválasztás másképp

Fiataloknak szóló újabb szakmai programot szervezett a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület. Szeptember 22-én délután a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében pályaorientációval kapcsolatos előadásokat hallgathattak a középiskolás diákok.

Két előadást tartottunk, az elsőt Jánosi-Rekeczki Katalin nevelési tanácsadó, a másodikat Dániel Botond szociológus, az Erőforrásközpont vezetője. Jánosi-Rekeczki Katalin elsősorban a pályaválasztás, a pályaérettség és az önismeret fontosságáról beszélt, de részletesen ismertette a serdülőkori lelki működés jellemzőit is. Dániel Botond előadásában pedig arra fektette a hangsúlyt, hogy megmutassa milyen erőforrásokat lehet gyűjteni az egyetemi évek alatt annak érdekében, hogy utána a fiatal végzettek sikeresen el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Beszélgetés az önkéntességről

Marosfőn táboroztak a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács fiataljai a hét végén. Egy háromnapos táborban vettek részt a „Fiatalok a közösségért, közösség a fiatalokért” program keretében. Szeptember 4-én egy beszélgetésen vettünk részt, amelynek témája az önkéntesség volt. Sokkal inkább hasonlított egy életút-beszélgetésre, mint egy előadásra. Dániel Botond, az Erőforrásközpont vezetője saját személyes példáján keresztül mutatta be azt, hogy a különböző önkéntes tevékenységek milyen sikerélményeket, tapasztalatokat, szakmai és emberi kapcsolatokat adnak, hogyan járulnak hozzá az egyéni és szakmai életpályánk fejlődéséhez.

1. oldal / 2

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu