Ha gyergyószentmiklósi fiatal vagy, és van egy jó ötleted, támogatást is kaphatsz rá

Ha gyergyószentmiklósi fiatal vagy, és van egy jó ötleted, támogatást is kaphatsz rá

Fiatalok kezdeményezéseinek megvalósulását, illetve tehetségük kibontakoztatását, fejlesztését támogatja az a program, amelyet egy Gyergyószentmiklósról elszármazott üzletember kezdeményezett, és tette meg az első lépéseket a támogatási tőke összegyűjtéséhez.

b sikator

A 15–25 év közötti korosztály az, amelynek számtalan ötlete, hatalmas tettvágya van, még nem szegik kedvüket azok a buktatók, amelyek miatt az idősebbek sokszor lemondanak álmaik valóra váltásáról – magyarázta a támogatott korosztály meghatározását Dániel Botond. A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont vezetője kuratóriumi tagként tájékoztatta a sajtót az Élmény Alap néven megalapított programról. Emlékeztetett, a programot a gyergyói születésű, jelenleg Budapesten élő Erdélyi Róbert kezdeményezte tavaly decemberben, és a finanszírozási alap összegyűjtéséhez jótékonysági estet is szervezett, ahol a száz résztvevőtől egymillió forint gyűlt. Ugyanennyivel támogatta a kezdeményezést a gyergyószentmiklósi Bíró Róbert, így a program lebonyolításával megbízott kuratóriumi tagok (Dániel Botond, Páll Levente, Molnár Judit, Csibi Márti és Gereőffy Imola) 28 ezer lejes alap pályázati úton történő odaítéléséről rendelkezhetnek.

Ifjúsági kezdeményezéseket támogatnak

Az összeg 60 százalékát pályázati úton történő támogatásokra fordítják, 30 százalékát a kuratórium által kezdeményezett programokra költik, 10 százalék pedig adminisztratív költségekre megy.

A pályázatokat két kategóriában hirdetik meg: ifjúsági kezdeményezések megvalósítása, illetve ösztöndíjak.

A részletekről tájékoztatva Dániel Botond elmondta, az ifjúsági kezdeményezések lehetőséget adnak a fiataloknak saját projektjeik kidolgozására és megvalósítására a helyi közösségükben.

Fontos, hogy a megvalósításra szánt ötlet ne öncélú legyen, hanem helyi hatással is bírjon, választ adjon a fiatalok és közösségeik igényeire. A programok megvalósításának helyszíne lehet kizárólag Gyergyószentmiklós vagy pedig a város és a környező települések.

A kezdeményező csapat legalább négy személyből kell álljon, a csapat tagjai között lehetnek idősebb személyek is, de minimum háromnegyede 15-25 év közötti kell legyen. A csapatban egyaránt lehetnek gyergyószentmiklósi és a környező településeken élő fiatalok.

Egy projektre maximum 1500 lejes támogatás igényelhető.

b elmeny alap sajtotajekoztato 002 or

A tehetségek fejlesztését segítik

A pályázati úton történő támogatások másik típusa az ösztöndíj. Ennek értéke személyenként 500 lej, amit egy évben egyszer nyerhet el egy pályázó. Idén csak gyergyószentmiklósi, 15-25 év közötti fiatalok pályázhatnak.

Gyakorlatilag bármilyen igénnyel lehet pályázni, ami a fiatalok tehetségének kibontakozását, fejlődését segíti – tudatja Dániel Botond. Hangsúlyozta, hogy mivel a támogatást tulajdonképpen közösségi pénzalapból nyeri el a pályázó, neki mintegy „önrészként” vállalnia kell, hogy valamilyen formában részesíti a közösséget a megvalósításból.

A támogatás megítélésének fő szempontja, hogy a pályázó mit ajánl fel cserébe az itthoni közösségnek, hogyan fogja az ösztöndíj segítségével megszerzett tudást, eszközt itthon is kamatoztatni – magyarázta.

Az Élmény Alappal, illetve a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókról a program honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Ugyaninnen tölthetők le a pályázati űrlapok is. Ezek leadásának határideje 2018. május 18. eredményhirdetést június 4-re ígér a pályázatok elbírálásával megbízott kuratórium.

Pethő Melánia - 2018. április 9.
székelyhon.ro