fejlecproba6



Diáktanács a demokráciában, demokrácia a diáktanácsban

 

Publikáció típusa: ETDK dolgozat

Szerző: György Botond

A nép uralmát jelölő demokrácia alapját egy ideális társadalom képezi, ahol nem létezik magasabb mérce a többség akaratánál (Málik, 2014). A romániai magyar intézmények tekintetében különböző intézményrendszerekről és alrendszerekről kell beszélnünk. Az oktatási és tudományos rendszerben kapnak helyet a diáktanácsok is (Kiss, Civil Szemle, 2006/2).
Az ifjúsági szférában sokszor az adott szervezetben tevékenykedett személy az elért érdemet később a közéletben használhatja fel (Csata, Erdélyi Társadalom, 2005).
Feltevésem, hogy a gyergyószéki diáktanácsok demokratikusan működnek, a diákönkormányzatok vezetői tudatosan válnak vezetővé, hogy majd a település élére állhassanak, viszont utóbbi tekintetben különbség van elméleti és szakközépiskolák között. A feltevések ellenőrzésére kvalitatív módszert használva 14 egyéni és 2 fókuszcsoportos interjút készítettünk 7 iskolaközpont diáktanácsának vezetőivel. Továbbá összehasonlítottuk az országos dokumentumokat a diáktanácsok alapszabályzataival.

Kulcsszavak:

Megjelenés éve: 2016

Megjelenés helye: ETDK dolgozat, XIX. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Kolozsvár, Szociológia és Antropológia szekció

Dolgozat bemutatásának ideje: 2016. május 19-22.

Letöltés: 

 

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu