fejlecproba6SocioStartUp képzések

SocioStartUp programunk célja, hogy segítő szakembereket támogassunk szociális projektek elindításában, fenntartásában. Idén a hollandiai Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően a pályázati háttér, tanácsadás és ösztöndíjak mellett egy komplex képzési programot is el tudtunk indítani, ahol a segítő szakemberek olyan készségeket és gazdasági, kommunikációs tudást sajátíthatnak el, amelyek segíthetik őket a szociális projektjeik elindításában és fenntartásában.

A képzéssorozat segítő foglalkozású szakembereknek és segítő szakon képződő egyetemistáknak szól. Fő témái: adományozási technikák, pályázatírás, szociális szolgáltatások marketingje és marketing eszközök megismerése, online marketing, nyilvánosság felé történő kommunikáció, videokamera használat alapjai, videoszerkesztés és feltöltés.

A képzéssorozatba összesen 33 személy kapcsolódott be, 23 résztvevő és 10 előadó. Az érdeklődők számára létrehoztunk egy facebook csoportot, amely segít az egyeztetésben, a képzési anyagok megosztásában.

molnarjudith november

Az előadások, műhelyek megtartására tíz szakembert kértünk fel:

 • Berszán-Árus György, operatőr, filmes szakember, a Rubin Stúdió vezetője
 • Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója
 • Dániel Botond, szociológus, szervezetfejlesztő, társult egyetemi oktató
 • Erős Lóránt, marketing szakember
 • Fehér Csongor, operatőr-vágó
 • Kádár Magor, kommunikációs szakember, egyetemi docens, tréner
 • Kállai Emanuel, marketing szakember
 • Köllő Réka, online marketing szakértő
 • Molnár Judith, szervezetfejlesztő, városmenedzser
 • Seer László, marketing szakember, egyetemi adjunktus

A képzéssorozat nyolc műhelyből áll, amelyeket Molnár Judith előadásai egészítenek ki. Az első műhelyre és előadásra november folyamán került sor. 

A novemberi képzési napokon bevezetésképpen röviden ismerkedtünk, megbeszéltük a képzéssel kapcsolatos elvárásainkat, ismertettük a SocioStartUp programot és benne a képzést. Első előadónk Molnár Judith volt, aki a "Szociális gazdaság, kék gazdaság, tudatos jelen" témákban osztotta meg gondolatait. Az előadás/beszélgetés a következő találkozásokkor is folytatódni fog. Ezután Dániel Botond ismertetett röviden egy szociológiai modellt a különböző tőketípusokról (gazdasági, kulturális, kapcsolati, presztízs) és felvezette a másnapi műhely témáját. Az előadás a szociális projektek tervezéséhez nyújtott segítséget. Központi eleme egy 10 lépésből álló modell volt, amelyik segítségével könnyen át lehet gondolni, meg lehet szervezni a projektet az ötlet felmerüléstől a kivitelezésig.

A képzési alkalmak jövőben is folytatódnak, és a résztvevők már terveznek a képzések lezárása után egy tanulmányutat, amely során működő szociális vállalkozásokat látogatnak majd meg.

A SocioStartUp program támogatói az Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Fényképek

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

 • Bethlen Gábor Alap
 • Communitas Alapítvány
 • Een Helpende Hand Alapítvány
 • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top