fejlecproba6Projektünk célcsoportját olyan pályakezdő segítő foglalkozású szakemberek képezik, akik az általuk felfedezett társadalmi problémákon kívánnak egy-egy szakmailag megalapozott beavatkozási terv mentén segíteni Gyergyószentmiklóson és Kolozsváron. A pályakezdő segítők beavatkozásait támogató projektünk részben tanácsadás és képzés révén, részben pedig pályázati háttér, ösztöndíjak és publikációs lehetőségek biztosítása révén segíti a hiánypótló ötletek gyakorlati megvalósulását. A megvalósuló 7 szociális beavatkozás eredményeképpen mintegy 71 általános iskolás, középiskolás, egyetemista, gyermekotthonban élő fiatal és pályakezdő szociális munkás érintett közvetetten, 5 pályakezdő szociális munkás fiatal, akik a beavatkozásokat vezetik, pedig közvetlenül.

év
fiatal szakember
támogatott program
résztvevő

 

Megvalósult programok

 

Fessünk még álmokat!

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szervezésében került sor a „Fessünk álmokat!” projekt második részére. A négy éves projekt célja, hogy különböző korosztályok álmaikkal, terveikkel dolgozzanak melyet végül a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola mellett lévő, a Gyilkostó sugárutat és a templomot összekötő sikátoron festenek meg korosztályonként 10 méteres falszakaszon.

A tavalyi program résztvevői 5-8 osztályos, gyermekjólléti intézményben élő gyermekek voltak. Idén 9-12 osztályos diákokat szólítottunk meg, akik egy jelentkezés lapot kitöltve kerülhettek be a programba, mely végül 10 jelentkezővel indult. A következőkben szeretnénk bevonni a fiatal felnőtteket, a családosokat és végül az idősebb generációt.

Bővebben: Fessünk még álmokat!

Fessünk álmokat!

„Valósítsd meg az álmaid” üzenettel készült el Gyergyószentmiklós első gyerekek által festett falrésze. A falat az Ora International Segélyszervezet Családi típusú gyermekotthonának 10 lelkes lakója festette. A gyerekek két napig tervezték a falra kerülő motívumokat, üzenetet. Megbeszélték, lerajzolták álmaikat, jövőbeli terveiket.

Bővebben: Fessünk álmokat!

Mentálhigiénés, támogató csoport szociális munkások számára

A projekt általános célja a Kolozsváron dolgozó szociális munkások számára kezdeményezett mentálhigiénés, támogtató csoport lértehozása volt. Specifikus célkitűzéseim közé tartozott kiemelni a mentálhigiéné fontosságát, a szakmai kiégés megelőzését. Ez utóbbira pedig a szakmai identitás és a szakmai szociális háló megerősítésével kívántam hatni.

A tanácsadási beavatkozást csoportmódszer alkalmazásával vittem véghez. A csoportban főleg a feed back használata érvényesült az egyenrangú társak részéről, valamint a kölcsönös segítés, támogatás és a személyes identitás megerősödése.

Bővebben: Mentálhigiénés, támogató csoport szociális munkások számára

A negatív testképhez kapcsolódó problémák prevenciója

A negatív testkép megjelenése napjainkban egyre korábbi életkorokban figyelhető meg, és sok tényező játszik közre kialakulásában. Számos probléma is kapcsolódik hozzá, a testkép- és evészavarokon át a hangulati élet zavaráig vagy önértékelési problémákig.

A beavatkozási program épp ezeket a negatív testképhez kapcsolható problémákat kívánta megelőzni. A program a nemzetközi prevenciós programok tematikájából merít, figyelembe véve a negatív testkép kialakulásában szerepet játszó rizikófaktorokat.

A prevenciós programban 12 ötödik osztályos diák vett részt a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskolából. A találkozások 2016 februárjától április végéig zajlottak, heti egy alkalommal, nagyjából másfél órán keresztül. A foglalkozások során fontos szerepet kapott a médiatudatosság kialakítása, a testképpel kapcsolatos gondolatok kicserélése, ezáltal az önelfogadás elősegítése, pozitív stresszkezelési módok tanítása, asszertív készségek kialakítása, az önértékelés növelése, illetve egymás elfogadásának elősegítése.

Bővebben: A negatív testképhez kapcsolódó problémák prevenciója

Színes Világ

A program a „Gondviselés Háza” öregotthon, a „Dósa Dániel” Általános Iskola és a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont közreműködésével jött létre, 2016 április 19-22 között, az iskola másként hét idején, Búzásbesenyőben. A projekt keretén belül a falfestést, mint közösség építő módszert alkalmaztuk, mely során a fent említett öregotthon udvarán lévő falakat festettük ki. A programban aktívan részt vettek az iskola gyerekei, az otthon dolgozói és elmondhatjuk, hogy az egész búzásbesenyői közösség. Elsődleges célunk a falak szebbé tételén túl az volt, hogy a közösség, a gyerekek együtt dolgozva megtapasztalhassák a közös munka és az alkotás örömét.

Bővebben: Színes Világ

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top