fejlecproba5Tanévnyitó szakmai nap 2017

Tanévnyitó szakmai napot szervezett a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociális munka tanszéke és a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont 2017. szeptember 30-án. A szakmai napra elsősorban azokat a székelyföldi egyetemi hallgatókat vártuk, akik a BBTE távoktatásos szociális munkás képzésében vesznek részt, de meghívtuk a gyergyói szociális szervezetek vezetőit és a helyi segítő foglalkozású szakembereket. Az egész napos program során szakmai szocializációs műhelyre, előadásokra és konzultációkra került sor.

szakmainap 2017szeptember

Egy rövid megnyitó után a résztvevők egy szakmai szocializációs műhelyen vehettek részt, dr. prof. Albert-Lőrincz Enikő egyetemi tanár vezetésével. A műhelyt két előadás követte.

Az első előadást drd. Kiss Gabriella szociális munkás tartotta, aki doktori kutatási eredményeinek egy szeletét mutatta be. A kutatás a demens személyeket gondozó családok terhelődését vizsgálja. Fő céljai azon kockázati tényezők azonosítása, amelyek a családok egyensúlyveszéséhez vezetnek, a családok erőforrásainak és a különböző reziliencia tényezők feltérképezése, valamint a demens személyek intézményi elhelyezése iránti döntés okainak a feltárása. Az előadás során megismerhettük a kutatás módszertanát, a vizsgálatba bekerült személyek társadalmi-gazdasági és egészségügyi helyzetét, öneállátási szintjét, a gondozói szerep tartalmát és ennek következtében létrejövő szerepkonfliktusokat, a gondozó családok terhelődését és néhány erőforrást, amely segít a terhelődéssel való megküzdésben.

A második előadás során dr. Dániel Botond, szociológus, az erőforrásközpont vezetője, mutatta be a gyergyószentmiklósi Szent István Római Katolikus Plébánia gyülekezetében végzett kutatás részeredményeit. A kutatás a plébánia megrendelésére készül, elsősorban a gyülekezet tagjainak vallásosságával, közösségi életével, plébániával kapcsolatos elégedettségével és igényeivel foglalkozik, de a kérdőív tartalmaz egy kérdéstömböt a családok szociális helyzetével kapcsolatosan is. Az előadás során ezekre a kérdésekre fókuszáltunk, az eddig beérkezett 130 kérdőív alapján. A fő kérdések a következők voltak: Milyen szociális problémákkal szembesülnek az egyházközséghez tartozó személyek/családok? A problémahelyzetekben kinek a segítségére támaszkodnak? Az elmúlt év során kaptak-e valamilyen támogatást, segélyt, illetve vettek-e igénybe szociális szolgáltatást? Mit gondolnak, hogy lakókörnyezetükben melyek a legnagyobb szociális problémák? Milyen szociális szolgáltatásokat ismernek a településen?

Az előadások után szakmai konzultációkra került sor az egyetemi hallgatók számára.

 

Fényképek

 

Letölthető anyagok

Kiss_Gabriella_Szakmai_nap_BBTE.pptx (1.7 MB) 

 

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top