fejlecproba6További álmokat festenek a sikátorban

Folytatják a Gyergyószentmiklós sikátorában elkezdett falfestést - tájékoztatott a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont programfelelőse, Fodor Rita. A szervezet tavaly augusztusban Fessünk álmokat néven indította el a kezdeményezést, amelynek célja, hogy barátságosabbá, emberközelibbé tegye a város egyébként igencsak elhagyatott részét. Fodor Rita rámutatot: teljes folyamatot foglal magába a projekt, mondván, ha minden a tervek szerint alakul, időrendi sorrendben generációk festik a falra álmaikat.

fessunk almokat csapat

Látványos munka zajlott tavaly ilyenkor a gyergyószentmiklósi sikátorban: a Szivárvány Alatti Gyermekothon tíz - 5-8. osztályos - lakója keze munkájának eredményeképp azóta színes festmény dísziti a sikátor falának egy részét.

Amint arról lapunkban már akkor is beszámoltunk, a gyermekek először egyénileg vetették papírra az álmaikat, majd kisebb csoportokban folytatták a munkát, végül pedig alkotásaikat a sikátor falára is felfestették.

Fodor Rita érdeklődésünkre kifejtette, egy spanyolországi képzésen tanulta meg az egyébként Dél-Amerikából eredő módszert, és úgy gondoltam, hogy Gyergyószentmiklóson is érdemes lenne belevágni. A kezdeményezés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy négyéves projekt bontakozott ki belőle, amelynek során minden generációt igyekeznek megszólítani: tavaly augusztusban az általános iskolások kezdék el színesebé tenni az egyébként igencsak sivár városrészt, idén a középiskolásoknak hirdették meg a lehetőséget, jövőre családosokat várják, azt követően pedig az idős korosztály ragadhat ecsetet.

A projekt idei felvonását az augusztus 21-26. közötti időszakra tervezték, és a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is csoportmunkák előzik meg a konkrét festést. Fodor Rita hangsúlyozta, várják a középiskolások jelentkezését, azonban a helyek száma korlátozott, 10-15 fiatal részvételével zajlik majd a program.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a sikátort választották, a programfelelős azt mondta: főként azért, mert szem előtt van. Mint részletezte, ha egy intézmény udvarán láttak volna hozzá, akkor az adott intézménynek szólna, így viszont a városnak szól, a városért van.

- Igazából mindez a csoportmunkáról szól, aminek lesz egy szép eredménye. A konkrét festés nem cél, hanem eszköz - fogalmazott Fodor Rita, hozzátéve: egy közvélemény-kutatást is készítettek, amely többek között kimutatta, hogy a gyergyóiak a sikátor falának további részein látnák szívesen az alkotásokat.

- Jólesik, mert azt érezzük, hogy adtunk és adhatunk valamit a közösségnek - mondta a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont vezetője, Dániel Botond. Hozzáfűzte, mivel közösségfejlesztő módszerről beszélünk, szeretnénk, ha a gyergyóaik elkezdenének együtt gondolkodni, együtt álmodni.

Azok a középiskolások, akik részt vennének az idei programon, a www.eroforraskozpont.ro honlapon jelentkezhetnek, bővebb információkért pedig Fodor Ritát kereshetik a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a 0740-519728-as telefonszámon.

Kertész László - 2017. augusztus 8.
http://hargitanepe.eu/tovabbi-almokat-festenek-a-sikatorban/

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top