fejlecproba6Amit az iskolában nem tanítanak

Sok haszna van a tudásszerzésnek, a projektmenedzselés megtanulásának, de ennél is többet érnek azok a barátságok, amelyek a magyarországi és székelyföldi tinédzserek között köttettek – vallják a Kárpát-medencei Magyar Örmény Ifjúsági Vezetőképző tábor összegzéseként a résztvevők.

Augusztus 9-én kezdődött, 14-én ért véget az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia által szervezett, immár hagyományos vezetőképző tábor. A házigazdák mellett ifjak érkeztek Maroshévízről és Csíkszeredából, illetve Budapest XV. kerületéből.

b vezetokepzo ormeny szh1

A gyergyószentmiklósi örmény ifjúságnak, teljes nevén a Gyergyói Örmény Kézműves Ifjúsági Csoportnak már ötéves kapcsolata van a Budapest XV. kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzattal (GYIÖK). A számos, közös rendezvény sorába illeszkedik a vezetőképző tábor is, amelyen mindig képviseltetik magukat a budapestiek, ehhez pedig az anyagi alapot a XV. kerületi, illetve gyergyószentmiklósi önkormányzat teremti meg.

A pestieknek tapasztalatuk van a kerület iskoláiban tanulók összefogásában, miniönkormányzatként működve választott képviselőik vannak.

E táborban például polgármesterük, Mihály Gergő vezette a küldöttséget. Szervezettségből adtak ők példát a székelyeknek és örményeknek, itt pedig olyan tudást kaptak, ami mostanáig hiánycikk volt számukra. A hétfői táborösszegzőn a pestiek örömmel számoltak be arról, hogy a napokban Dániel Botond szociológustól más oldalról ismerték meg az önéletrajzírást, tanultak pályázatot írni, illetve programokat összefogni kezdve a pályázatírástól a kivitelezésig és az elszámolásig.

Ezt mi otthon az iskolában nem tanuljuk, tehát olyan tudásra tettünk szert, amit otthon társainknak tovább tudunk adni – fogalmazott Mihály Gergő. A GYIÖK másik képviselője, Zsély Balázs arról számolt be, hogy számára most, a képzés során derült fény arra, hogy korábbi projektjeinek milyen hiányosságai voltak, mit kell a következőkben számításba vennie.

Az üzemlátogatások nem csak az idegenből érkezőknek jelentettek újdonságot, a gyergyószentmiklósi Kulcsár Rebeka például annak örvend, hogy betekintést nyerhetett egy pékség munkájába. Érdekli a sütés-főzés, a Fapicomnál megláthatta, hogy kicsi, családi vállalkozásból hogyan lehet jelentős céggé fejlődni. Tapasztalattal tértek vissza a táborozók a kórházból, a csokigyárból és a borvíztöltődéből is.

b vezetokepzo ormeny szh2

Polgármesterekkel való találkozás is a tábori program részét képzete. Remete és Borszék elöljárója fogadta a harmincfős csapatot.

Fontos leckét kaptunk mindkettőjüktől. Egymástól függetlenül mondták el, s nem hiszem, hogy összebeszéltek volna, hogy amikor az ember úgy néz ki, hogy nem csinál semmit, akkor is figyel, tanul, és ennek nagy hasznát veszi, mert másokat látva saját módszerét is csiszolni tudja – mondta a GYIÖK-polgármester.

Csillagfényes kapcsolatok

Nem csak agytágításból állt a tábor, lehetőség volt a szórakozásra is. A gyergyószentmiklósi Márton András Ferenc azt az estét említette, amikor csillagfotózásra hívta a társaságot a gyümölcsösbe, hogy aztán közös dalolás, nagy beszélgetés és jókedv kerekedjen a csillagok alatt. Szerelmek szövődtek, barátságok alakultak, s ez utóbbit nevezték a résztvevők a tábor legnagyobb hozadékának. Arra a kérdésre, hogy mi a következő közös program, elmondták, több tervük is van, viszont az itt köttetett barátságok révén meghívós rendezvény nélkül is találkozni tudnak és fognak is.

Balázs Katalin - 2017. augusztus 15.
https://szekelyhon.ro/aktualis/amit-az-iskolaban-nem-tanitanak

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top