fejlecproba6Ösztöndíjprogram és diákkonferencia Gyergyószentmiklóson

Összekapcsolódott a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont két kezdeményezése: fiatalok számára szakmai gyakorlat biztosítása és a szombaton tartott diákkonferencia. Elérkezett a tapasztalatok összegzése, a további irányvonal megfogalmazása.

Gyergyói egyetemistáknak szerveztek itthoni nyárigyakorlat-lehetőséget. Az erőforrásközpont kezdeményezésében látott fantáziát a grafit-studio.ro, így a pályázók közül egy dizájngrafikusként dolgozhatott egy hónapig, négyen pedig az erőforrásközpont tevékenységét és a diákkonferencia szervezését segítették – számolt be Dániel Botond szociológus, a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont vezetője, jelezve, 300-300 lejes ösztöndíjat is adtak a gyakorlatozóknak.

b ifikonfer 3

Szakma a gyakorlatban

Egy kommunikációs és három nemzetközi kapcsolatos diák jelentkezett az erőforrásközponthoz. Mindenkinek került feladat: „a kommunikációs a mi projektjeinket segítette, elsősorban a diákkonferencia előkészítését, de felfrissítette a szociális szervezetek adatbázisát. A nemzetközi kapcsolatokat tanulók olyan projektekben vállaltak részt, melyek Gyergyószentmiklós és testvérvárosai kapcsolatára világított rá. Így például az egyik gyakorlatozó kapcsolatot kellett teremtsen a testvérvárosok szociális irodáival, bátorítva, hogy a mi szociális szervezeteinkkel felvegyék a kapcsolatot. A munka kapcsán utánanézett annak is, milyen testvérvárosoknak szóló pályázati lehetőségek vannak. Volt gyakorlatozó, aki az utóbbi nyolc évben a gimnáziumban végzett fiatalokat próbálta elérni, az elvándorlást vizsgálandó.

Tanulás után tanulságok ideje

Bár még nem ért véget mindenki számára a gyakorlat, bizonyos összegzésekre sor kerülhetett. Így például a grafit-studio.ro vezetője, Lovász Árpád elmondta, nem csak a tanonc, ő is sokat tanult a nyár folyamán. „Azért vállaltuk a partnerséget, hogy ha már mi itthon rekedtünk, akkor tartsunk itthon másokat is. Valójában szándékom az, hogy felkutassam azokat a potenciális fiatalokat, akiknek itthon lehet munkát teremteni. Mert munka az lesz, és csapatban jobban lehet dolgozni. Most tapasztalatot szereztem arról, hogy egy alkalmazottal hogyan lehet majd együtt dolgozni” – mondja Lovász. Mint mondja, az önéletrajzok száma azt mutatja, van érdeklődés, a kiválasztott, képzőművészet-grafika szakos Nagy Katalint pedig szívesen látná hosszú távon is munkatársaként. Az egyetemista lány, bár a mindenhol hangoztatott tapasztalatszerzésre kapott lehetőséget, még nem kötelezi el magát, egyelőre két éves mesteribe kezd. De ajánlólevélre bármikor számíthat.

Örömmel beszélt a gyakorlatról Kémenes Edina, aki a gyergyói szociális erőforrásokat összegző honlap adatbázisát frissítette, illetve felmérte a szociális szervezetek nemzetközi kapcsolatainak létét. Nagyon ritka a külföldi partner, derült ki munkájából, a testvérvárosok szociális szervezeteivel is csupán egynek van kapcsolata. Ennek a hálózatnak az építését kezdte el Fejér Emőke, aki a gyakorlat során testvérvárosokkal vette fel a kapcsolatot, ismertette az itteni szervezetek adatbázisát. Itt is született tapasztalat. A levélben történő megkeresésre nehezen reagálnak, személyes kapcsolatokra van szükség.

Szervezőként a diákkonferenciáról

Sali Szilvia kommunikáció és közkapcsolatok szakon tanul, e gyakorlat által már saját portfólióval rendelkezik. Ő vállalta a diákkonferencia sajtóanyagának tartalmi részét, hozzá pedig a formát Nagy Katalin adta. Szilvia rávilágított, egy esemény meghirdetésénél nagy jelentősége van annak, kiket, hogyan szólítunk meg. A célszemélyek kiválasztása, a jó mottó és kulcsszavak, illetve az információszórás időzítése kulcskérdés. Dániel Botond elmondja, nagy segítség volt ez számára, akárcsak a szintén egyetemista Fodor Rita, a diákkonferencia programfelelőse. A szombati, Szent István plébánián tartott konferenciát nem csak együtt szervezték, együtt is értékelik ki.

A pozitívumok között van az, hogy idén is sikerült bővíteni a kört, a segítő szakmákat tanulókon kívül hívtak előadókat történelem-társadalomtudomány területéről is. Volt előadás a boldog idős korhoz vezető útról, kutatás a tanulási stílusokról, bemutatták a Fessünk álmokat-projektet, de volt szó a migrációról, 1956-ról, a Nyugat Közép-Európát érintő hatásairól.

A nyolc diákelőadást egy szakirányú végzettségű zsűri, azaz a Gyergyói Szemle csapatát alkotó támogatói társaság követte figyelemmel, de volt olyan meghívott is, aki községvezetőként érkezett.

Bege László, Alfalu alpolgármestere el is mondta: „bennem most tudatosodott, hogy a Gyergyói-medencében erőforrások tekintetében sok mindennek híján vagyunk, viszont humán erőforrás bőségesen van. Bőséges, viszont nincs rendszerezve, nem tudjuk, mink is van. Minden ilyen rendezvény azt szolgálja, hogy megismerjük a szakembereket, a jövő fejlődéséért felelőseket is. Számítunk arra, hogy akik most más városban tanulnak, hazajönnek, mert akkor jobb lesz nekünk is.”

A szervezők nem titkolják, a rendezvénynek voltak hiányosságai is. Például, hogy a meghívott negyvenkét szociális szervezet részéről csekély volt az érdeklődés. Ennek miértjét és módosítását is megvitatják a jövő évi konferencia sikere érdekében. Amire viszont büszkék, hogy a zsűriből felajánlották, ha valaki az általa kutatott témakört választja államvizsgájához, mesteri disszertációjához, szívesen segítik a vezető tanára mellett. Innen jött az új ötlet: az erőforrásközpont tevékenységeinek bővítéséhez
mentorprogramot indítanak.

Balázs Katalin - 2016. szeptember 26.
https://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/osztondijprogram-es-diakkonferencia-gyergyoszentmikloson

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top