fejlecproba6



Vezetőképzés 2017

A BBTE Politikatudományi Intézetének magyar tagozata május 26-28. között szervezte meg a középiskolásoknak szóló vezetőképzést, immár negyedik alkalommal.

A képzés célja az, hogy a résztvevők használható, gyakorlati ismereteket szerezzenek, amelyeket szervezetük tevékenységeiben alkalmazhatnak. Az előadások és a gyakorlati foglalkozások lehetőséget teremtenek a szakmai fejlődésre, a vezetési és irányítási stratégiák átgondolására, továbbá ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. A képzés felépítése az előző évhez hasonló volt, a fő témák a leadership, a vezetői önismeret voltak, szó volt a diáktanácsok szerepéről az iskolában, valamint egy műhelymunkára is sor került, amelyen a résztvevők a diáktanácsok problémáiról beszélgettek.

vezetokepzes2017

A diáktanácsokkal kapcsolatos előadásban a diáktanácsok céljairól és tevékenységeiről volt szó. A résztvevők meghatározásai szerint a fő területek az iskolai élet színesebbé tétele, az érdekképviselet, a képzés, a közösségépítés és a tanár-diák kapcsolatok  javítása. Az előadásban ezek közül az érdekképviseletről volt szó. Körüljártuk a diákok fő problémáit, és bemutattuk azt, hogy ezek a problémák nagyrészt már az 1980-as évek végén is léteztek, a diákság problémái hasonlóak a kilencvenes, kétezres, vagy kétezertizes években. A szociológiát hívtuk segítségül, hogy választ adjunk arra, hogy mi ennek az oka. Miért nem lehet ezeket a problémákat évtizedek alatt sem megoldani? Miért ilyen az iskola, amilyen? Miért közömbösek, panaszkodósak a felnőttek többsége és miért nem mernek semmit sem tenni a problémák megoldása érdekében? Miért passzívak a diákok? Mit tud tenni a diáktanács a problémák megoldásában? Mindezeket a kérdéseket néhány társadalmi jelenség bemutatásával magyaráztuk olyan szociológiai fogalmakkal, mint a kultúra és a szocializáció, a szocializációs közegek, az iskolai szocializáció, a rejtett tanterv. Végül beszéltünk a demokrácia tanulásáról az iskolában, a diáktanács szerepéről ebben a tanulási folyamatban és az iskolai demokrácia létrehozásában és működtetésében.

 

Fényképek

Can not load images! LiveConnectClient::query Recv failure: Connection reset by peer. Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

Sajtóvisszhang

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu