fejlecproba6Időgazdálkodás műhely az MCC középiskolás programjában

Mire elég 24 óra? címmel tartottunk időgazdálkodás műhelyt középiskolásoknak a Mathias Corvinus Collegium Erdélyi Középiskolás Programjának keretében. A szeptemberi KP-Szombatot Székelyudvarhelyen szervezték, délelőtt biztonságpolitikai témában hallgathattak előadást a középiskolások, délután pedig párhuzamosan két műhely zajlott, egy pénzügyi és egy időgazdálkodásról szóló. Utóbbit dr. Dániel Botond, szociológus, az Erőforrásközpont vezetője tartotta, elsősorban saját időgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatait megosztva.

Bővebben: Időgazdálkodás műhely az MCC középiskolás programjában

Önéletrajzírás, pályázatírás képzés a magyarörmény fiatalok táborában

Immár negyedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia ifjúsági vezetőképző táborát. A rendezvényre 2017. augusztus 9-14. között került sor, mintegy 30 fiatal, kísérőik és meghívott előadók részvételével. A tábor célja elsősorban az, hogy kiképezzék a fiatalokat arra, hogy helyi ifjúsági közösségeiket szervezzék, vezessék, továbbá jó példák segítségével megmutatni azt, hogy itthon, a szülőföldön is lehet boldogulni.

A táborban a közösség- és kapcsolatépítést elősegítő eseményei (ismerkedések, kirándulások, szabadidős programok) mellett sor került intézménylátogatásokra, valamint képzésekre is. Az intézménylátogatások célja a sikeres minták bemutatása volt, legyen szó családi vállalkozásokról, nagyobb vállalatokról (gyár, pékség), vagy sikeresen működő közintézményekről. A képzési részben idén az önéletrajzírás, valamint a pályázatírás volt a két fő téma, mindkét modult az Erőforrásközpont ifjúsági képzési programjának előadója, az erőforrásközpont vezetője, dr. Dániel Botond tartotta.

Bővebben: Önéletrajzírás, pályázatírás képzés a magyarörmény fiatalok táborában

Vezetőképzés 2017

A BBTE Politikatudományi Intézetének magyar tagozata május 26-28. között szervezte meg a középiskolásoknak szóló vezetőképzést, immár negyedik alkalommal.

A képzés célja az, hogy a résztvevők használható, gyakorlati ismereteket szerezzenek, amelyeket szervezetük tevékenységeiben alkalmazhatnak. Az előadások és a gyakorlati foglalkozások lehetőséget teremtenek a szakmai fejlődésre, a vezetési és irányítási stratégiák átgondolására, továbbá ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. A képzés felépítése az előző évhez hasonló volt, a fő témák a leadership, a vezetői önismeret voltak, szó volt a diáktanácsok szerepéről az iskolában, valamint egy műhelymunkára is sor került, amelyen a résztvevők a diáktanácsok problémáiról beszélgettek.

Bővebben: Vezetőképzés 2017

Pályaválasztás másképp

Fiataloknak szóló újabb szakmai programot szervezett a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület. Szeptember 22-én délután a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében pályaorientációval kapcsolatos előadásokat hallgathattak a középiskolás diákok.

Két előadást tartottunk, az elsőt Jánosi-Rekeczki Katalin nevelési tanácsadó, a másodikat Dániel Botond szociológus, az Erőforrásközpont vezetője. Jánosi-Rekeczki Katalin elsősorban a pályaválasztás, a pályaérettség és az önismeret fontosságáról beszélt, de részletesen ismertette a serdülőkori lelki működés jellemzőit is. Dániel Botond előadásában pedig arra fektette a hangsúlyt, hogy megmutassa milyen erőforrásokat lehet gyűjteni az egyetemi évek alatt annak érdekében, hogy utána a fiatal végzettek sikeresen el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Bővebben: Pályaválasztás másképp

Beszélgetés az önkéntességről

Marosfőn táboroztak a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács fiataljai a hét végén. Egy háromnapos táborban vettek részt a „Fiatalok a közösségért, közösség a fiatalokért” program keretében. Szeptember 4-én egy beszélgetésen vettünk részt, amelynek témája az önkéntesség volt. Sokkal inkább hasonlított egy életút-beszélgetésre, mint egy előadásra. Dániel Botond, az Erőforrásközpont vezetője saját személyes példáján keresztül mutatta be azt, hogy a különböző önkéntes tevékenységek milyen sikerélményeket, tapasztalatokat, szakmai és emberi kapcsolatokat adnak, hogyan járulnak hozzá az egyéni és szakmai életpályánk fejlődéséhez.

Bővebben: Beszélgetés az önkéntességről

Előadás a szervezetek vezetéséről a magyarörmény fiatalok táborában

Kárpát-medencei Magyar Örmény Ifjúsági Vezetőképző Tábort szerveztek Gyergyószentmiklóson, 2016. augusztus 5-10 között.

A szervezők a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkező magyarörmény fiatalok számára kívánták átadni a magyarörmény múltjukból kapott értékeket és felkészíteni őket ezek korszerű továbbadására, kiképezve őket arra, hogy ifjúsági közösségeiket szervezzék és vezessék. 

A táborban egy két részes előadást tartottunk a vezetésről. A fiatalok előző napokban már részt vettek egy vezetésről szóló tréningen, ezért az előadások célja az volt, hogy árnyalja a vezetésről kialakult képüket, és segítsen a meglévő tudást, eszközök alkalamzásában. A fő gondolat az volt, hogy a különböző vezetői feladatkörök különböző készségeket és különböző tudást igényelnek.

Bővebben: Előadás a szervezetek vezetéséről a magyarörmény fiatalok táborában

Küldetésünk

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szakmai erőforrásokat, útmutatást és támogatást biztosít a szociális háló szereplői (nonprofit szervezetek, szolgáltatók, szakemberek, szociális szakon tanuló egyetemisták) számára a térség szociális hálójának fejlesztése, a helyi közösség életképességének növelése érdekében.

Fenntartóink

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot
a Műhely Egyesület és az
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért működteti

Támogatóink

  • Bethlen Gábor Alap
  • Communitas Alapítvány
  • Een Helpende Hand Alapítvány
  • Hargita Megye Tanácsa

További támogatók

Kapcsolat

Programfelelős:
dr. Dániel Botond

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: danielbotond@muhely.eu

Top